Sommerudflugt 2018

Årets udflugt for Økokød og Friland gik til Esbjerg / Vejle og gav de 75 deltagere mulighed for at se Arla Foods’ mejeri og malkekvægs-besætningen på Vejgården.

6. juni 2018

Rør, rør, rør og atter rør møder besøgende på mejeriet. Den uindviede kan kun med fascination betragte rør-skoven og undre sig over, at nogen kan finde ud af, hvordan de mange forskellige produkter hver dag lander de rette emballager.
Deltagerne begyndte dagen med at iføre sig sikkerheds-veste inden rundvisningen på Arla Foods' mejeri i Esbjerg.
Produkterne leveres til 38 forskellige lande i Europa, Mellemøsten og Asien, herunder Kina.
En meget stor del af special-mælke-produkterne i Arlas sortiment kommer fra Esbjerg-anlægget. Blandt de 500 forskellige produkter er hele Arlas produktion af Lactose-fri mælk og langtidsholdbar UHT-mælk.
Mejeriets historie går tilbage til 1888, hvor det lå i Skolegade i Esbjerg. I 1968 flyttede mejeriet udenfor byen og blev i år 2000 overtaget af Arla Foods. Det har i dag et stærkt automatiseret produktionsapparat.
Økologisk kaffefløde er blot et af en hel stribe økologiske produkter. Alligevel udgør økologisk mælk kun omkring én producent af den samlede mælkemængde.
Rediger
Produkter til Starbucks udgør næsten 12 procent af mejeriets produktion – og er stigende. Mejeriet leverer Starbucks kaffe-produkter til hele EU og har netop tegnet en ny 21-årig handelsaftale med den verdensomspændende kaffe-virksomhed.
Produkter til Starbucks udgør næsten 12 procent af mejeriets produktion - og er stigende. Mejeriet leverer Starbucks kaffe-produkter til hele EU og har netop tegnet en ny 21-årig handelsaftale med den verdensomspændende kaffe-virksomhed.
Efter mejeribesøget fortsatte deltagerne til Nordenskov Forsamlings- og Kulturhus.
Økokøds formand Frode Flyvbjerg uddelte foreningens årlige skulderklap til Hanne og Jens Nielsen for deres mangeårige promovering af økologi på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa.
Frilands direktør Henrik Biilmann gjorde rede for salg og økonomi i det forløbne halve år - og fik mulighed for at svare på behørigt kritiske spørgsmål.
Udover det officielle program var der tid til både hygge og fordybelse.
Mange var kommet langvejs fra for at deltage i sommerudflugten, heriblandt Karsten Kjærgaard fra Livø, som selv var vært for en sommerflugt i 2013.
Økokøds kasserer, Nicolai Pedersen, fortalte om Økokøds arbejde og mulighederne for at blive medlem.
Efter halvårsmøde og frokost gik turen til Vejgården, hvor sønnen Kasper Clausen - med barn på armen - viste rundt. Han driver gården sammen med sin far Kristian Clausen. De er henholdsvis 5. og 6. generation på gården.
Kasper Clausen fortæller om Vejgården. Økokøds formand Frode Flyvbjerg ses i baggrunden,
Vejgården har knap 600 køer incl opdræt
Vejgården har 450 hektar under plov - heraf er 50 ha tilforpagtet. Udover ejerne har gården 11 fuldtidsansatte og har herudover tilknyttet nogle skoleelever og pensionerede landmænd.
ÅRETS PROGRAM som det var udsendt:
 
Onsdag d. 6. juni 2018
Mødested: Arla Foods mejeri, Kvaglundvej 84, 6705 Esbjerg

Program

09:30
Ankomst og morgenkaffe

Rundvisning på mejeriet der blandt andet producerer kakaomælk, laktosefri mælk, milkshake, supper, sovse og cafe latte. Der anvendes i alt 175 recepter.

12:00
Afgang i egne biler mod Nordenskov Forsamlings- og Kulturhus, Sønderskovvej 89, 6800 Varde (27 km).

12:30
Varm frokostbuffet med kød fra Friland inkl. kaffe og kage.

13:30

Frilands halvårsberetning
Direktør Henrik Biilmann giver en status efter første halvår af Frilands regnskabsår med blandt andet udviklingen indenfor de enkelte kødkoncepter og aktiviteter.

Uddeling af årets skulderklap
Til en ildsjæl inden for økologien
v/ formand for Økokød Frode Flyvbjerg Kristensen.

Introduktion til besøg på økologisk malkekvægsbedrift
Ved ejerne af det familiedrevne Vejgården I/S Kasper og Kristian Clausen. Kasper og Kristian vil blandt andet fortælle os om deres erfaringer med brugen af sociale medier (Facebook) og hvordan de motiverer deres team af ca. 10 medarbejdere, så de i fællesskab arbejder hen imod de mål, de har sat for produktionen af mælk og kød fra de ca. 600 malkekøer.

15:30
Gårdbesøg Vejgården I/S, Frydendalsvej 11, Nordenskov, 6800 Varde.

16:30
Afslutning med sandwich og vand på Vejgården.

Tilmelding:
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig.

Tilmelding kan ske via Ejersiden: www.danishcrown.dk eller Ejerservice på telefon 89 19 25 90

Af hensyn til planlægningen er sidste frist for tilmelding tirsdag d. 29. maj.
Medlemmer af Økokød og leverandører til Friland kan deltage.

Er man endnu ikke medlem af Økokød – men ønsker at deltage – kan indmeldelse ske ved at indbetale 500 kr. på konto nr.

8401-0004201051

Husk at angive navn og adresse ved indbetalingen.