Skip to content

Økokøds sommerudflugt 2024

Økokøds sommerudflugt gik i 2024 til Varde Ådal Lam og naturområdet Filsø. Som næsten altid var vejret strålende. De 20 deltagere fik en meget vellykket tur- med både fagligt, socialt og kulinarisk udbytte.

Varde Ådal Lam
Med græsningsmarker imellem driver Varde Ådal Lam to ejendomme. Slægtsgården med slagteri og gårdbutik til højre, og ejendommen til venstre med bl.a. andeproduktion til venstre.
Udflugten indledtes med kaffe og rundstykker i det fri på gårdspladsen ved Varde Ådal Lam. Den store længe med solceller rummer slagteriet, mens den mindre længe til venstre udgør gårdbutikken.
Torben Kousgaard, Varde Ådal Lam
Efter morgenmaden viste Torben Kousgaard rundt på ejendommen og fortalte om den omfattende og spændende produktion.
Rundtur på Varde Ådal
Der blev lyttet opmærksomt. Virksomheden har udviklet en vid forgrening af funktioner, som går fra jord til bord, med egen landbrugsdrift, slagteri, salg og ejen distribution.
Torben og Eva Kousgaard overtog slægtsgården i 1989. Torben arbejdede på det tidspunkt som sprøjtefører for en maskinstation, så økologisk produktion lå ikke lige for.
Får på markerne ved Varde Ådal Lam
Først ti år efter overtagelsen - i 1999 - blev det første skridt taget til den nuværende produktion, da Torben og Eva købte de første fem får. I dag har de en besætning på 650 moderfår. I 2010 startede omlægningen til økologi.
Oksekød er i dag også en vigtig del af produktionen. Besætningen er på ca 325 kreaturer.
Emil Kousgaard slagter krondyr
Varde Ådal Lam er en rigtig familievirksomhed. Sønnen Emil Kousgaard (tv) er ansvarlig for virksomhedens slagteri, som er indrettet, så der kan slagtes stort set alt - både kvæg, får, fjerkæ og vildt. I dette tilfæde er Emil ifærd med at skære et krondyr ned.
Angus, Dexter, Skovkvæg og Murray
Naturpleje indgår som en vigtig del af produktionen. Angus, Dexter, Dansk Skovkvæg og Murray er nogle af de racer, som der arbejdes med for at finde de rette til landskaberne.
Ænder ved Varde Ådal Lam
Det er lækkert at kunne give kunderne en lammekølle til påske - men det er også godt, hvis vi også kan tilbyde dem en and til jul, fremhæver Torben som begrundelse for, at ejendommen nu har 4400 ænder som en del af produktionen.
Trailer til kød, Varde Ådal Lam
Virksomheden varetager stort set alle funktioner selv - også distribution og salg. Torben kører selv til København 1 - 2 gange om ugen, blandt andet for at holde kontakt med nogle af de hovedstadens eksklusive restauranter, som er blevet faste kunder.
Frode Flyvbjerg, formand for Økokød
Økokøds formand Frode Flyvbjerg ved en kort pause under den omfattende rundvisning på virksomhedens bedrifter.
Gårdbutikken, Varde Ådal Lam
Udover kød tilbyder gårdens butik også et bredt sortiment af tørvarer, vin, grønsager, skind o.m.a.
Allan Thomsen i gårdbutikken
Butikkens forsynes løbende med nyt fersk kød som supplement til det store udvalg af kød-produkter.
Frysedisken i gårdbutikken ved Varde Ådal Lam
Lige som resten af virksomheden, er gårdbutikken under konstant udvikling. Senest er butikken lavet om til en selvbetjenings-butik. Kunderne tager, de varer de ønsker - og betaler med kontanter eller Mobilepay.
Filsø - udsigt
Efter den omfattende rundvisning på Varde Ådal Lam, gik turen til et af Danmarks største naturgenopretningsprojekter Filsø, nær Henne Kirkeby.
Naturvejleder Bent Jakobsen, Filsø viser rundt
Naturvejleder Bent Jakobsen (tv) fortalte om områdets historie og baggrunden for søens genblering - samt naturligvis om dens righoldige plante- og dyreliv.
Elipsen ved Filsø
Ved Filsøs besøgscenter står Elipsen - en betonbro, som giver de besøgende følelsen af at gå helt ud i vådområdet - uden at få våde fødder.
Filsø
Tidligere var Filsø Danmarks næststørste sø, men i 1800 blev den afvandet for at blive til landbrugsjord. I 2012 begyndte den nye ejer, Aage V. Jensens Fond, imidlertid afvandingen af området. I dag er det et stort naturområde fordelt på to store søer med uberørt natur.

Turens program, som det fremgik af invitationen:

I år med følgende program:

Torsdag den 19. september 2024

  • 10.30: Vi mødes og starter med et stående rundstykke & kaffe
    Varde Ådal Lam
    Toftnæsvej 30
    6800 Varde
  • 10.45 Emil og Torben fortæller om Varde Ådal Lam
  • 13.00 Økologisk frokost
  • 13.45 Vi kører videre til
    Elipsen, Filsø
    Nørrenge P-plads v/ Kærgård Plantage / Løvklitten
    Kærgårdsvej
    6854 Henne
  • 14.15 Rundvisning ved Filsø
  • 15.15 Tak for i dag

Arrangementet er gratis, og det er tilladt at tage familie og medarbejdere med.

hensyn til middagen, er tilmelding nødvendig senest søndag d. 15. juni