Skip to content

Økokøds sommerudflugt 2023

Økokøds sommerudflugt 2023 gik til græsproteinfabrikken BioRefine, Outrup Biogas med efterfølgende middag på Outrup Hotel, hvor Frilands direktør Claus Hein gav et bud på forventningerne til fremtiden for økologisk kødproduktion..

Outrup Biogas
Udflugtens første mål var Outrup Biogas, som er et af de få større rent økologiske fælles-anlæg i Danmark. Anlæggets to reaktorer producerer 22.000 kubikmeter gas i døgnet og modtager gylle og andre råvarer fra 40-45 leverandører.
Deltagerne i Økokøds udflugt får morgenbrød
Før det egentlige program fik deltagerne dog en bid morgenbrød, så de var klar til dagens udfordringer.
Driftsassistent Kenneth Jacobsen viste rundt og forklarerede indgående om anlæggets funktion og de mange udfordringer, som den daglge drift byder på.
Driftsassistent Kenneth Jacobsen viste rundt og forklarerede indgående om anlæggets funktion og de mange udfordringer, som den daglge drift byder på. Den økologiske status gør, at anlægget ikke kan benytte alle de metoder, som konventionelle anlæg benytter sig af.
Den rette blandingen af gylle, græs, majs, hestebønner, dybstrøelse, rapskage m.m. er afgørende for, hvor godt anlægget kører.
Den store røremaskine, hvor ingredienserne blandes, kan komme i problemer, hvis metalstrumper kommer med i blandingen - fx fra tabte genstande i dybstrøelse.
Turens næste mål var BioRefine, som producerer protein af kløvergræs, lucerne m.m. Den er etableret i 2020 og er et af de anlæg som er længst fremme i udviklingen af denne nye teknologi.
Fabrikken modtager råvarer fra omkring 1700 hektar og producerer over 2000 tons græsprotein om året. Det endelige produkt består af et meget fint grønt pulver.
Råvareansvarlig Robert Mouritsen fortalte om græssets vej fra mark til det endelige produkt.
Fabrikken modtager råvarer fra omkring 1700 hektar og producerer over 2000 tons græsprotein om året.
Udover protein har fabrikken er stor spild-produktion af græsfiber og brunsaft, som der arbejdes på at finde bedst mulig udnyttelse af.
Der var stor interesse for produktionen blandt deltagerne. Allan Thomsen og Tove Ellegaard (th/nedest), studerer her græsfibrer
Efter turen havde Friland sponsoreret en middag med økologisk stegt flæsk. I forbindelse med middagen redegjorde Frilands direktør, Claus Hein, for status for afsætningen af økologisk kød og udsigterne for fremtiden. Det aktuelle salg er påvirket af forbrugernes tilbageholdenhed, til gengæld er der grund til at glæde sig over variationen af afsætningskanaler, herunder eksport til USA. Oplægget gav anledning mange spørgsmål og en livlig debat.

Sommerudflugtens program, som den fremgik af invitationen.

Onsdag den 21. Juni 2023

  • 10.00: Vi mødes: Græsproteinfabrikken
    Biorefine
    Nybrovej 167, Kærup
    6851 Janderup
    Vi starter med et stående rundstykke og kop kaffe udenfor. 
  • 10.30: Rundvisning Biorefine. 
  • 12.00 Transport til Outrup Biogas i egne biler 
  • 12.30 Rundvisning Outrup Biogas 
  • 14.30 Middag på Outrup Hotel. Friland leverer kødet. 
  • 15.00 Frilands direktør Claus Hein giver en markedsorientering fra Friland og et bud på forventning til fremtiden vedr. bæredygtighed for økologiske kødprodukter. Har gris og oksekød en fordel kontra kylling, fisk m.m. ?
  • 16.00 Tak for i dag
Af hensyn til middagen, er tilmelding nødvendig senest torsdag d. 15. juni